border border border border
border
Časopis Krkonoše - Jizerské hory
border
arrow Úvod arrow 2016 arrow Červený hranáč
border

Časopis Krkonoše - Jizerské hory
Úvod
Rejstřík článků
Možnosti inzerce
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Hledat
Správa KRNAP
logo_bar
Červený hranáč Tisk E-mail
Ludmila Harčariková   
Odrůda jabloně neznámého původu, rodící líbivá červená jablka. Za vlhkého počasí mohou trpět strupovitostí, často vznikající až během skladování.

Synonyma: Žebernáč červený podzimní (stejné jméno bylo použito i pro jiné odrůdy jabloní s plody podobného tvaru)
Stromy rostou bujně, vytvářejí vznosné, široce kulovité koruny s nápadně zdravým tmavým listem.
Plod je střední až větší, k temeni zúžený, s výraznými pěti žebry táhnoucími se po celém plodu.
Slupka je pevná, hladká, lesklá, nejprve ojíněná, později značně mastná. Základní barva je zelenožlutá, téměř celá krytá krvavou červení, v níž prorážejí četné tmavší pruhy a jemné žlutavé tečky.
Stopka je dlouhá, slabá, úroveň stopečné jamky značně přesahující.
Stopečná jamka je dosti úzká, jen jemně prorezavělá.
Kališní jamka je mělká, úzká, často perličkovitě zhrbolená, s výraz­nými žebry.
Kalich je uzavřený, vztyčený, na bázi dlouho prozelenalý, plstnatý.
Dužnina je jemná, křehká, bílá, pod slupkou někdy narůžovělá, šťavnatá.
Chuti příjemně navinule sladké s jahodovou příchutí, jen dobré.
Jádřinec je dutoosý, pouzdra polouzavřená, s plnými jádry.
Konzumní zralost: říjen až prosinec

● V Krkonoších byly stromy této odrůdy nalezeny v Bystřici, Bratrouchově a v Pasekách nad Jizerou.


 
< Předchozí   Další >

Nahoru Nahoru go to top
border borderborder border
     
border
webmaster@krnap.cz
border
border border
border border border border
border border border border