border border border border
border
Časopis Krkonoše - Jizerské hory
border
arrow Úvod arrow 2016 arrow Správný hlad
border

Časopis Krkonoše - Jizerské hory
Úvod
Rejstřík článků
Možnosti inzerce
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Hledat
Správa KRNAP
logo_bar
Správný hlad Tisk E-mail
Pavel D. Vinklát (pdv)   
Překulili jsme se (někteří i neobrazně) ze svátečních dnů hojnosti a přeplněných stolů do dnů pracovních, obyčejných, všedních a mnozí z nás jistě s úlevnou radostí, že je nevázanému hodování konec. Pokrmů a pochoutek, kterých je během roku pomálu anebo vůbec, jsme si určitě užili do sytosti, navíc ve střídající se směsici chutí a vůní: sladké, slané, kyselé, hořké, teplé, voňavé, studené, šťavnaté, navinulé... Především jsme servírovali požitky našim smyslům; nejprve se pokochal zrak, pak si užíval bratr čich a nato si smsla sestřička chuť. Nechápu, jak mohli na některých šlechtických sídlech hodovat i několik týdnů. Nyní zbývá už jen vyhladovět, dokud se neozve zakručení obyčejného hladu.
Já se vždy nejvíc těším na vánoční rybí polévku, které pokaždé připravím podle tradičního receptu, tedy z kapřích hlav, vnitřností a hodně kořenové zeleniny, pět litříků. Horlivě ji pak nabízím blízkým a přátelům, kteří až na výjimky spíš odmítají. Prostě ji neradi. A tak mi v hrnci zůstane víc než půlka. Vlastně jsem tak trochu rád, zamrazím ji a během zimy mi vrací vánoční chvíle.
Nový, šestnáctkový rok máme tedy upečený před sebou na stole a uždibujeme z něho první sousta. Zatím moc neubývá, ale znáte to, s jídlem roste chuť a ubývání se zrychluje. Proto už teď přemýšlíme a plánujeme, kam se podíváme v létě, co hodláme během půlroku vykonat. U nás v časopise je to obdobné. Obsah letošního ročníku sestavujeme již od podzimu a znamená to především snahu přijít s něčím novým, co tu ještě nebylo, nebo na co dřív nezbýval prostor, anebo na co prostě musel dozrát čas.
Rozhodli jsme se ověřený dortový korpus, jejž tvoří vícestránkové rubriky: téma, kronika, reportáž a rozhovor, letos nazdobit několika novými rubrikami jednostránkovými. Chtěli bychom vám pravidelně přibližovat savce našich hor, méně známá místa a objekty, jež byly v různých časových obdobích zachyceny na pohlednicích a fotografiích, a také vám v malých medailoncích představovat odborníky, kteří se významně zapsali do ochrany jizerskohorské přírody a krajiny. Jistě zbyde prostor na významná výročí, publicistiku, zajímavosti... a také na čtenářské příspěvky. Právě těchto článků je jako šafránu, proto vás chci vybídnout, abyste se se svými fotografiemi, zážitky, názory a připomínkami podělili s ostatními čtenáři. Díky za to a už se na ně moc těšíme.
Dříve než začnete listovat tímto lednovým číslem, chci vám popřát radostný nový rok 2016, pevné zdraví a hodně pohody. A v neposlední řadě ten krásný hlad, který probudí nejen vaše smysly, ale i vše další, co napsal Josef Kainar ve svém Blues o správném hladu.



Aktualizováno ( Sobota, 26. srpen 2017 )
 
< Předchozí   Další >

Nahoru Nahoru go to top
border borderborder border
     
border
webmaster@krnap.cz
border
border border
border border border border
border border border border