Úvodní strana

Poslední čísla

5/2024


4/2024


3/2024


2/2024


1/2024


12/2023

KRKONOŠE - JIZERSKÉ HORY, měsíčník o přírodě a lidech, začíná v roce 2018 šesté desetiletí nepřetržitého vydávání. Každý měsíc věnujeme 52 stránek živé i neživé přírodě a její ochraně, historii a zajímavým lidem z regionu. Najdete u nás snímky předních fotografů, populárně naučné články, krátké zprávy a zajímavosti, recenze, rozhovory, trasy na výlet i soutěže, které prověří vaše znalosti.

Vyprávíme o případech Horské služby, o činnosti Správy KRNAP a Správy CHKO Jizerské hory, o tématech z botaniky, zoologie, geografie, architektury, literatury a výtvarného umění.

Nejméně devět stran měsíčně věnujeme Jizerským horám, dozvíte se mnohé z Podkrkonoší a polské strany pohoří, Pojizeří, Frýdlantska a Ještědského hřebene. Tištěný časopis si můžete koupit za 47 korun v prodejnách tisku, krkonošských muzeích, informačních střediscích nebo předplatit za zvýhodněnou cenu 41 Kč přímo v redakci. Předplatitelé dostávají časopis v ochranném obalu. Chcete-li předplatné darovat, zašleme Vám stylový dárkový certifikát.

Většina našich textů od dubna 2003 je volně dostupná pomocí všestranně prohledávatelného rejstříku nebo archivu čísel. Autorský, místní, jmenný a tematický rejstřík je veden ke všem článkům od roku 1968. Placený přístup do elektronické verze časopisu od roku 2012 naleznete na alza.cz.

Historie

Správa Krkonošského národního parku nedlouho po založení začala rozšiřovat informace o své činnosti v letech 1964–67 ve věstníku ZPRÁVY. Aby se myšlenky národního parku dostaly mezi širokou veřejnost, nahradila skromný bulletin velkorysejším čtvrtletníkem KRKONOŠE. Události roku 1968 vydavatelský počin zastínily, redakci a redakční radu později zasáhly normalizační čistky, ale vydávání neustalo. Od roku 1973 vycházely KRKONOŠE jako dvouměsíčník a v roce 1978 se staly měsíčníkem. Od počátku 90. let se začaly pravidelně objevovat texty i z Jizerských hor. Od roku 2002 do názvu časopisu přibyly JIZERSKÉ HORY, jimž věnujeme osm, od roku 2004 devět stran jako nástupce dříve vydávaných časopisu Lužické a Jizerské hory, resp. Náš kraj. Od roku 2011 časopis vydáváme ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Za padesát let do časopisu přispělo nesčetně osobností z nejrůznějších oborů. V letech 1968–2017 vyšlo 529 čísel. V redakci pracovalo nebo pracuje postupně 35 redaktorů, grafiků a produkčních, počet členů redakční rady a externích spolupracovníků se pravděpodobně už nedá zjistit.

Starší vydání jsou dostupná ve velkých veřejných knihovnách (přehled v Souborném katalogu České republiky zde). KRKONOŠE a KRKONOŠE + JIZERSKÉ HORY v úplnosti digitalizovala Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové (dostupné ve studovně). V současnosti připravujeme postupné zpřístupnění textů od roku 1964 do roku 2003 na tomto webu.

© Správa KRNAP 2000-2021
Všechna práva vyhrazena